Jahody, čokoláda, laskonky, jahodový krém

20.12.2018

Tak a tímto receptem ukončuji mé tradiční i netradiční menu. To nejtěžší bohužel přišlo až nakonec.

Ingredience 10 porcí:

Laskonky:

  • Cukr krystal
  • Vaječné bílky
  • Cukr moučka
  • Strouhaný kokos
  • Voda

Jahodový krém:

  • Cukr krupice
  • Vaječné bílky
  • Cukr moučka
  • Kvalitní jahodový džem
  • Voda


  • Jahody
  • Čokoláda
  • Máslo
  • Máta



  • 225g
  • 3ks
  • 62g
  • 135g
  • 63ml


  • 75g
  • 3ks
  • 75g
  • 70g
  • 63ml


  • 10 větších kousků
  • 150g
  • 150g
  • dle potřeby

1.

Nejprve si připravíme korpus, jaký znáte z naši českých laskonek. Jako první si oddělíme bílky od žloutků ze tří vajec. A odvážíme si cukr krystal na ½, půlku použijeme společně s vodou na vytvoření cukrového svaru a tu druhou přimícháme do sněhu. Pokud budete mít všechny suroviny krásně v mističkách tak jde vše celkem rychle, proto bych vám doporučil si předehřát troubu na 200°C předem. Prvně si dáme vařit cukrový rozvar, který vaříme zhruba 5minut, většinou jej dokážeme svařit na ½ (ať je to takový cukrový sirup). Začneme šlehat bílky, které vyšleháme dotuha. Do tuhého sněhu postupně při šleháme zbylou polovinu cukru a poté i cukrový rozvar. Nebojte se ho tam dát teplý, že vám to spadne. Já ten rozvar vypl jen na minutku a hned poté zašlehával do studena. Do takto připraveného sněhu zamícháme moučkový cukr společně s kokosem. Tuto hmotu vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 2 minuty na 200°C a poté sušíme na 85°C cca 30min.

2.

Nyní se pustíme do jahodové pěny. U které je postup velice podobný, jen jej potom nepečeme. Cukr svaříme společně s vodou na sirup. Vyšleháme bílky na sníh, přidáme cukr moučku, cukrový svar a jahodový džem. Pěna by měla být krásně růžová jako v indiáncích. Tuto pěnu si dáme aspoň na 30min. vychladnout do lednice. V mezičase si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a nakrájíme jahody na kolečka. Vychladlý jahodový krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na jahody. Takto připravené mini indiánky přelijeme čokoládou a dáme opět do lednice chladnout.

3.

Jakmile máme tohle všechno, můžeme se pustit do servírování. Pokud budete dodržovat můj postup tak je to takhle. Na talíř si štětcem mázneme trochu jahodového džemu. Posypeme jej rozdrcenými laskonkami a na to položíme indiánky. Ozdobíme mátou, a pokud vám ještě zbyla teplá čokoláda můžete je pokapat.

Doufám, že mé vánoční menu nebylo příliš zdlouhavé a složité a třeba jej i na štědrý den vyzkoušíte. Ještě jednou vám tedy přeji krásné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok.

Tony

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky