Jahody, čokoláda, laskonky, jahodový krém
Tak a tímto receptem ukončuji mé tradiční i netradiční menu. To nejtěžší bohužel přišlo až nakonec.
Ingredience 10 porcí:
Laskonky:
- Cukr krystal
- Vaječné bílky
- Cukr moučka
- Strouhaný kokos
- Voda
Jahodový krém:
- Cukr krupice
- Vaječné bílky
- Cukr moučka
- Kvalitní jahodový džem
- Voda
- Jahody
- Čokoláda
- Máslo
- Máta
- 225g
- 3ks
- 62g
- 135g
- 63ml
- 75g
- 3ks
- 75g
- 70g
- 63ml
- 10 větších kousků
- 150g
- 150g
- dle potřeby
1.
Nejprve si připravíme korpus, jaký znáte
z naši českých laskonek. Jako první si oddělíme bílky od žloutků ze tří
vajec. A odvážíme si cukr krystal na ½, půlku použijeme společně s vodou
na vytvoření cukrového svaru a tu druhou přimícháme do sněhu. Pokud budete mít
všechny suroviny krásně v mističkách tak jde vše celkem rychle, proto bych
vám doporučil si předehřát troubu na 200°C předem. Prvně si dáme vařit cukrový
rozvar, který vaříme zhruba 5minut, většinou jej dokážeme svařit na ½ (ať je to
takový cukrový sirup). Začneme šlehat bílky, které vyšleháme dotuha. Do tuhého
sněhu postupně při šleháme zbylou polovinu cukru a poté i cukrový rozvar. Nebojte
se ho tam dát teplý, že vám to spadne. Já ten rozvar vypl jen na minutku a hned
poté zašlehával do studena. Do takto připraveného sněhu zamícháme moučkový cukr
společně s kokosem. Tuto hmotu vylijeme na plech vyložený pečícím papírem
a pečeme 2 minuty na 200°C a poté sušíme na 85°C cca 30min.
2.
Nyní se pustíme do jahodové pěny. U které je postup velice podobný, jen jej potom nepečeme. Cukr svaříme společně s vodou na sirup. Vyšleháme bílky na sníh, přidáme cukr moučku, cukrový svar a jahodový džem. Pěna by měla být krásně růžová jako v indiáncích. Tuto pěnu si dáme aspoň na 30min. vychladnout do lednice. V mezičase si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a nakrájíme jahody na kolečka. Vychladlý jahodový krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na jahody. Takto připravené mini indiánky přelijeme čokoládou a dáme opět do lednice chladnout.
3.
Jakmile máme tohle všechno, můžeme se pustit do servírování. Pokud budete dodržovat můj postup tak je to takhle. Na talíř si štětcem mázneme trochu jahodového džemu. Posypeme jej rozdrcenými laskonkami a na to položíme indiánky. Ozdobíme mátou, a pokud vám ještě zbyla teplá čokoláda můžete je pokapat.
Doufám, že mé vánoční menu nebylo příliš zdlouhavé a složité a třeba jej i na štědrý den vyzkoušíte. Ještě jednou vám tedy přeji krásné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok.
Tony