Kedlubnová pěna, špenát, sušený žloutek

26.01.2019

Specialitka pro chladný leden.

Ingredience 10 porcí:

  • Pěna:
  • Kedlubny
  • Zeleninový bujón wiberg
  • Voda
  • Máslo
  • Mléko 3,5%

  • Sušený žloutek:
  • Vaječný žloutek
  • Sůl himalájská růžová
  • Sůl alpská
  • Cukr krystal
  • Alpské bylinky wiberg

  • Špenát:
  • Špenát baby
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě drcený
  • Máslo

  • Sušené květy wiberg


  • Pěna:
  • 330g
  • 40g
  • 200ml
  • 100g
  • 300ml

  • Sušený žloutek:
  • 10ks
  • 1 díl
  • 1 díl
  • 1/2 dílu
  • Alpské bylinky wiberg 16g

  • Špenát:
  • 300g
  • 10g
  • 10g
  • 50g

  • 5g

Sušený žloutek vytvoříme takto. Oddělíme si velmi opatrně žloutky od bílků, které si položíme prozatím někam stranou. Do talíře či na jakýkoliv plech si rovnoměrně rozprostřeme směs solí, cukru a alpských bylinek. Záměrné jsem neuváděl konkrétní množství, záleží totiž jen na vás, jak velkou nádobu použijete a jak daleko od sebe žloutky položíte. Žloutky se vzájemně nemohou dotýkat a určitě zachovejte poměr směsi. Takto nachystané žloutky, přetáhneme potravinovou fólií a vložíme do lednice, kde je necháme sušit po dobu 5 dnů.

Očistíme kedlubny, které nastrouháme na struhadle. Takto připravenou kedlubnu zpěníme na rozpuštěném másle. Přidáme vodu a zeleninový bujón. Vaříme po dobu cca 10 minut, ať se nám výsledná směs dobře mixuje. Po uvaření vše rozmixujeme tyčovým mixérem a následně propasírujeme přes jemný cedník. Tuto směs vložíme opět do hrnce a svařujeme na mírném plamenu na polovinu. Takto připravenou pastu (směs) si vychladíme a necháme v lednici.

Nyní si nachystejte suroviny na přípravu špenátu, vyndejte si sušené žloutky a kedlubnové pyré. V kastrůlku si zahřejeme plnotučné mléko a kedlubnové pyré. Na vedlejší pánvi si zároveň rozpustíme máslo, na které vložíme špenát, který jen lehce orestujeme. Osolíme a opepříme. Takto připravený špenát umístíme doprostřed talíře. Nyní si vezmeme tyčový mixér a teplé kedlubny s mlékem, našleháme do lehké pěny. Tuto pěnu lžíci přemisťujeme na talíř. S touto pěnou kolem špenátu vytvoříme květinu. Nyní přišel čas na naše žloutky, které nastrouháme nahoru na jemném struhadle. Ozdobíme sušenými květy a můžeme podávat. 

Dobrou chuť.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky