Kedlubnová pěna, špenát, sušený žloutek
Specialitka pro chladný leden.
Ingredience 10 porcí:
- Pěna:
- Kedlubny
- Zeleninový
bujón wiberg
- Voda
- Máslo
- Mléko 3,5%
- Sušený
žloutek:
- Vaječný
žloutek
- Sůl
himalájská růžová
- Sůl alpská
- Cukr
krystal
- Alpské
bylinky wiberg
- Špenát:
- Špenát baby
- Sůl
- Pepř černý
čerstvě drcený
- Máslo
- Sušené
květy wiberg
- Pěna:
- 330g
- 40g
- 200ml
- 100g
- 300ml
- Sušený žloutek:
- 10ks
- 1 díl
- 1 díl
- 1/2 dílu
- Alpské bylinky wiberg 16g
- Špenát:
- 300g
- 10g
- 10g
- 50g
- 5g
Sušený žloutek vytvoříme takto. Oddělíme si velmi opatrně žloutky od bílků, které si položíme prozatím někam stranou. Do talíře či na jakýkoliv plech si rovnoměrně rozprostřeme směs solí, cukru a alpských bylinek. Záměrné jsem neuváděl konkrétní množství, záleží totiž jen na vás, jak velkou nádobu použijete a jak daleko od sebe žloutky položíte. Žloutky se vzájemně nemohou dotýkat a určitě zachovejte poměr směsi. Takto nachystané žloutky, přetáhneme potravinovou fólií a vložíme do lednice, kde je necháme sušit po dobu 5 dnů.
Očistíme kedlubny, které nastrouháme na struhadle. Takto připravenou kedlubnu zpěníme na rozpuštěném másle. Přidáme vodu a zeleninový bujón. Vaříme po dobu cca 10 minut, ať se nám výsledná směs dobře mixuje. Po uvaření vše rozmixujeme tyčovým mixérem a následně propasírujeme přes jemný cedník. Tuto směs vložíme opět do hrnce a svařujeme na mírném plamenu na polovinu. Takto připravenou pastu (směs) si vychladíme a necháme v lednici.
Nyní si nachystejte suroviny na přípravu špenátu, vyndejte si sušené žloutky a kedlubnové pyré. V kastrůlku si zahřejeme plnotučné mléko a kedlubnové pyré. Na vedlejší pánvi si zároveň rozpustíme máslo, na které vložíme špenát, který jen lehce orestujeme. Osolíme a opepříme. Takto připravený špenát umístíme doprostřed talíře. Nyní si vezmeme tyčový mixér a teplé kedlubny s mlékem, našleháme do lehké pěny. Tuto pěnu lžíci přemisťujeme na talíř. S touto pěnou kolem špenátu vytvoříme květinu. Nyní přišel čas na naše žloutky, které nastrouháme nahoru na jemném struhadle. Ozdobíme sušenými květy a můžeme podávat.
Dobrou chuť.