Konfitovaná vepřová kotleta, houbové ragú
Představuji vám další recept z mojí kuchyně, jehož výroba je sice náročnější, ale určitě si na něm pochutnáte. A pokud jej připravíte pro nějakou návštěvu, jistě s ním oslníte. Jedná se o konfitovanou vepřovou kotletu s kostí, houbové ragú, pečené nočky ze šťouchaných brambor a demi-glace.
Ingredience (10 porcí)
- Vepřová kotleta s. k. - 2,5kg
- Sůl
kamenná - 100g
- Pepř
černý mletý - 5g
- Houby
mražené - 700g
- Cibule
žlutá - 350g
- Tymián
čerstvý - 10g
- Demi-glace
- 0,5l
- Brambory
B - 2kg
- Cibule
žlutá - 200g
- Špek
- 100g
- Škvařené
sádlo - 1kg
- Petržel
hladkolistá - 10g
1
Nejprve si uděláme kotletu. U tohoto receptu existují dva způsoby úpravy a oba vám zde popíši. Kotletu můžeme dělat jak v celku tak rozporcovanou na plátky s kostí. Já osobně mám radši v celku, i když je příprava daleko delší. Kotletu ať celou či porcovanou si osolíme a opepříme. Do dostatečně velkého pekáče vložíme kotletu a zalijeme sádlem. Přidáme zhruba tři střední cibule se slupkou a pár snítek tymiánu. Mějte na paměti, že maso musí být v sádle ponořené aby se vám nevysušilo. Naporcované kotlety dáme péct na půl hodinky na 180°C poté stáhneme na 70°C a dopékáme 3 hodiny. Kotletu celou dáme taktéž zapéct na 180°C na půl hodiny a poté stáhneme na 70°C nicméně tu jsem zvyklý nechat péct přes noc, čili nějakých 12 hodin.
2
Nyní si připravíme houbové ragú. Na trošce sádla si orestujeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidáme rozmražené houby vymačkané od vody a vše společně restujeme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný čerstvý tymián. Kdo chce, může houby jemně podlít trochou bílého vína.
3
Připravíme si klasické šťouchané brambory. Očištěné brambory nakrájíme na
osminky a dáme vařit do osolené vody. Já brambory připravuji v tlakovém
hrnci, takže mi to trvá 10minut. Pokud je budete připravovat klasicky, bude doba
přípravy 20 - 30 minut dle velikosti brambor. Na pánvi si vyškvaříme na
kostičky nakrájený špek, přidáme najemno nakrájenou cibulku a restujeme
dozlatova. Cibulku společně s bramborem rozšťoucháme a přidáme najemno
nasekanou petrželovou nať.
4
Ze šťouchaných brambory si pomocí lžic vytvoříme tři velké noky. Ty umístíme
na plech s pečícím papírem a dáme zapéct na 5 minut na 180°C, tak by se
nám vytvořila jemná krusta. V mezičase si ohřejme demi-glace, který
nalijeme doprostřed talíře. Na demi-glace umístíme noky ze šťouchaných
brambory. Na moky položíme konfitovanou kotletu a završíme to lžíci houbového ragú.
Celé jídlo můžeme posypat trochou nasekané petrželky. Já jsem při zdobení jídla použil pár lístků
polníčku.