Konfitovaná vepřová kotleta, houbové ragú

27.09.2018

Představuji vám další recept z mojí kuchyně, jehož výroba je sice náročnější, ale určitě si na něm pochutnáte. A pokud jej připravíte pro nějakou návštěvu, jistě s ním oslníte. Jedná se o konfitovanou vepřovou kotletu s kostí, houbové ragú, pečené nočky ze šťouchaných brambor a demi-glace.

Ingredience (10 porcí)

  1. Vepřová kotleta s. k. - 2,5kg
  2. Sůl kamenná - 100g
  3. Pepř černý mletý - 5g
  4. Houby mražené - 700g
  5. Cibule žlutá - 350g
  6. Tymián čerstvý - 10g
  7. Demi-glace - 0,5l
  8. Brambory B - 2kg
  9. Cibule žlutá - 200g
  10. Špek - 100g
  11. Škvařené sádlo - 1kg
  12. Petržel hladkolistá - 10g

1

Nejprve si uděláme kotletu. U tohoto receptu existují dva způsoby úpravy a oba vám zde popíši. Kotletu můžeme dělat jak v celku tak rozporcovanou na plátky s kostí. Já osobně mám radši v celku, i když je příprava daleko delší. Kotletu ať celou či porcovanou si osolíme a opepříme. Do dostatečně velkého pekáče vložíme kotletu a zalijeme sádlem. Přidáme zhruba tři střední cibule se slupkou a pár snítek tymiánu. Mějte na paměti, že maso musí být v sádle ponořené aby se vám nevysušilo. Naporcované kotlety dáme péct na půl hodinky na 180°C poté stáhneme na 70°C a dopékáme 3 hodiny. Kotletu celou dáme taktéž zapéct na 180°C na půl hodiny a poté stáhneme na 70°C nicméně tu jsem zvyklý nechat péct přes noc, čili nějakých 12 hodin.

2

Nyní si připravíme houbové ragú. Na trošce sádla si orestujeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidáme rozmražené houby vymačkané od vody a vše společně restujeme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný čerstvý tymián. Kdo chce, může houby jemně podlít trochou bílého vína.

3

Připravíme si klasické šťouchané brambory. Očištěné brambory nakrájíme na osminky a dáme vařit do osolené vody. Já brambory připravuji v tlakovém hrnci, takže mi to trvá 10minut. Pokud je budete připravovat klasicky, bude doba přípravy 20 - 30 minut dle velikosti brambor. Na pánvi si vyškvaříme na kostičky nakrájený špek, přidáme najemno nakrájenou cibulku a restujeme dozlatova. Cibulku společně s bramborem rozšťoucháme a přidáme najemno nasekanou petrželovou nať.

4

Ze šťouchaných brambory si pomocí lžic vytvoříme tři velké noky. Ty umístíme na plech s pečícím papírem a dáme zapéct na 5 minut na 180°C, tak by se nám vytvořila jemná krusta. V mezičase si ohřejme demi-glace, který nalijeme doprostřed talíře. Na demi-glace umístíme noky ze šťouchaných brambory. Na moky položíme konfitovanou kotletu a završíme to lžíci houbového ragú. Celé jídlo můžeme posypat trochou nasekané petrželky. Já jsem při zdobení jídla použil pár lístků polníčku.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky