Restované lišky s pažitkou, česnekem a kaštanovým pyré
Tento předkrm jsem vytvořil jako takovou první menší podzimní inspiraci a na právě začínající sezónu kaštanů, které lze v kuchyni využit na milion způsobů a věřím že vám jistě zachutná.
Ingredience (10 porcí)
- Chléb (dle
výběru) - 10 krajíců
- Kaštany převařené
- 200g
- Cukr krystal -
70g
- Voda - 100ml
- Česnek - 2
hlavičky
- Pažitka - 100g
- Sůl - 50g
- Lišky - 500g
- Máslo - 300g
Postup
1
Připravíme si pyré z kaštanů. Kaštany společně s cukrem umixujeme v mixeru s trochou vody (té jen tolik, aby to šlo umixovat). Dáme do rendlíčku a pomalu zahříváme na mírném plamenu ,jen aby se nám odpařila přebytečná voda a pyré dostalo správnou konzistenci. Pyré naplníme do cukrářského sáčku a dáme do lednice vychladnout.2
Teď upravíme česnek. Rozdělený a očištěný česnek nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na másle dozlatova. Přecedíme přebytečné máslo a dáme do druhého dne proschnout na pečící papír. Česnekové máslo si odložíme.
3.
Nyní na druhý den se můžeme pustit do kompletování jídla. Z plátků chleba si větším kolečkem vykrojíme středy a dáme na grill mírně ogrilovat. Lišky společně se špetkou soli orestujeme na česnekovém másle společně s najemno nasekanou pažitkou. Ogrilovaný chléb vložíme doprostřed hlubokého talíře, položíme na něj plátek másla a na máslo vymáčkneme ze sáčku trochu kaštanového pyré. Kolem dokola chleba rozhodíme lišky, které posypeme plátky sušeného česneku. Podáváme s bílým suchým vínem.
Tip.
Ze zbylé pažitky nakrájíme podélně dlouhé tenké vlasy, kterými ozdobíme kaštanové pyré.