Tatarák z candáta s avokádem

17.12.2018

Ingredience 10 porcí:

  • Avokádo
  • Citrón
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Bílý pepř
  • Candát
  • Dijonská hořčice
  • Šalotka
  • Kopr čerstvý
  • Česnek
  • Sůl
  • Bílý pepř
  • Toustový chléb
  • Žluté jedlé květy

  • Pesto:
  • Kopr a petržel hladkolistá
  • Olivový olej dle potřeby


  • 3ks (cca. 1kg)
  • 1ks
  • 25ml
  • 5g
  • 3g
  • 500g
  • 70g
  • 200g
  • 5g
  • 50g
  • 5g
  • 3g
  • 10 plátků
  • 10ks


  • 1 ku 1
  • Dle potřeby

1.

U tohoto předkrmu jsem si nebyl jistý jakou rybu zvolit. Nicméně vyhrál Candát jakožto česká kvalitní ryba a troufám si říct, že ač tato kombinace surovin není úplně česká tak se s tím naše ryba popasovala víc než skvěle.

Nejdříve si připravíme avokádo. Avokáda rozpůlíme a za pomocí nože vyjmete pecku, tu si můžete uchovat, pokud předkrm nebudete servírovat hned. Avokádo lžící vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu a šťávu z půlky citrónu. Dochutíme solí a bílým pepřem. Chuť by měla být hlavně kyselá až trošku pálivá. Takto připravené avokádo dáme do lednice společně s peckou a necháme odležet. Nezapomeňte avokádo pořádně přikrýt třeba potravinovou fólií nebo nejlépe za vakuovat. Avokádo totiž společně se vzduchem rádo oxiduje a opravdu nechcete nikomu servírovat načernalé avokádo.

2.

Pesto dělám více méně jen na ozdobu tohoto předkrmu, nicméně bych si ho připravil jako druhé ať máme vše nachystané, než se pustíme do samotného tataráku. Já pesto dělal pouze ze směsi čerstvého kopru a hladkolistá petrželky, která lépe voní a chutná než kudrnatá. Postup, je velice jednoduchý bylinky si otrháme od stonků 1 ku 1 a vhodíme do silného mixéru. Mixujeme postupně s přilíváním olivového oleje až do vámi požadované konzistence.

3.

V tuto chvíli si můžeme pomalu rozpálit grill či pánev a začít si pomalu opékat toust rozkrojený na 2 stejné trojúhelníky do zlatova z obou stran. Nyní k samotnému tataráku. Filet z candát stáhněte z kůže, samozřejmě se ujistěte, že jsou odstraněny z filetu veškeré kosti a pokud ne, tak tak samozřejmě učiňte. Candáta nakrájíme na jemné kostičky a dáme do mísy, kde jej budeme míchat. Přidáme najemno krájenou šalotku, česnek a kopr. Dijonskou hořčici a vše promícháme. Dochutíme citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem dle chuti. Mějte na paměti, že avokádo společně s citrónem dost stáhnou chuť. Takže se opravdu nebojte udělat ten tatarák výraznější.

Dobrou chuť.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky