Tažený hruškový závin se skořicí
A jako dezert po tomto krásném houbovém menu bude tažený hruškový závin. Který určitě nadchne a zahřeje v tomhle studeném podzimním počasí.
Ingredience (10 porcí)
- Mouka hladká - 200g
- Vejce
- 1ks
- Olej
- 50ml
- Voda
- 50ml
- Sůl
- 1g
- Hrušky
- 1kg
- Cukr
krupice - 200g
- Skořice
- 1g
- Hřebíček
- 0,5g
- Citrón
- 1ks
- Vlašské
ořechy - 50g
- Strouhanka
- 50g
- Vanilkový
cukr - 30g
- Máslo
- 50g
1
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, olej, cukr a šťávu z půlky citrónu. Za postupného přilévání vody vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu rozležet v chladu.
2
Mezitím si oloupeme hrušky, odstraníme jadřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Máslo rozpustíme, přidáme šťávu z druhé půlky citrónu, rozdrcený hřebíček a nasekané ořechy.
Tip
Já jsem jako ozdobou zvolil strouhanku opečenou na
trošce másla s cukrem a skořicí. A vanilkový krém. Každopádně není to
nutné.
3
Připravené těsto přendáme
na pomoučněnou utěrku, lehce ho vytvarujeme do vyšší placky a pak ručně
(odspodu utěrky) opatrně vytahujeme od středu ke krajům. Dostatečně tenký plát
těsta necháme na utěrce a pak ho potřeme asi polovinou rozpuštěného másla,
posypeme strouhankou, poklademe připravenou směsí. Směs podle chuti osladíme
oběma cukry a pomocí utěrky srolujeme do závinu, který "překulíme" na
plech vyložený pečícím papírem.
4
Hruškový tažený závin
pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova. Během pečení několikrát troubu
otevřeme, aby odešla pára a závin nepraskal. Upečený a ještě teplý závin
potřeme zbývajícím máslem a podle obliby posypeme moučkovým cukrem.