Tažený hruškový závin se skořicí

28.09.2018

A jako dezert po tomto krásném houbovém menu bude tažený hruškový závin. Který určitě nadchne a zahřeje v tomhle studeném podzimním počasí.

Ingredience (10 porcí)

  1. Mouka hladká - 200g
  2. Vejce - 1ks
  3. Olej - 50ml
  4. Voda - 50ml
  5. Sůl - 1g
  6. Hrušky - 1kg
  7. Cukr krupice - 200g
  8. Skořice - 1g
  9. Hřebíček - 0,5g
  10. Citrón - 1ks
  11. Vlašské ořechy - 50g
  12. Strouhanka - 50g
  13. Vanilkový cukr - 30g
  14. Máslo - 50g

1

Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, olej, cukr a šťávu z půlky citrónu. Za postupného přilévání vody vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu rozležet v chladu.

2

Mezitím si oloupeme hrušky, odstraníme jadřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Máslo rozpustíme, přidáme šťávu z druhé půlky citrónu, rozdrcený hřebíček a nasekané ořechy.

Tip

Já jsem jako ozdobou zvolil strouhanku opečenou na trošce másla s cukrem a skořicí. A vanilkový krém. Každopádně není to nutné. 

3

Připravené těsto přendáme na pomoučněnou utěrku, lehce ho vytvarujeme do vyšší placky a pak ručně (odspodu utěrky) opatrně vytahujeme od středu ke krajům. Dostatečně tenký plát těsta necháme na utěrce a pak ho potřeme asi polovinou rozpuštěného másla, posypeme strouhankou, poklademe připravenou směsí. Směs podle chuti osladíme oběma cukry a pomocí utěrky srolujeme do závinu, který "překulíme" na plech vyložený pečícím papírem. 

4

Hruškový tažený závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova. Během pečení několikrát troubu otevřeme, aby odešla pára a závin nepraskal. Upečený a ještě teplý závin potřeme zbývajícím máslem a podle obliby posypeme moučkovým cukrem. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky